Održivost društva – Izvještaj

Kavana Continental prekjučer je ugostila drugu panel-diskusiju u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, a u organizaciji Udruge za razvoj kulture mladih «Kulturni front» i Milenij hotela. Diskusiju posvećenu održivosti razvoja našeg društva popratilo je gotovo stotinu slušatelja koji su kroz više od 2 sata izlaganja i rasprave pokazali velik interes i želju da nauče nešto novo, te u opuštenoj ali ipak akademskoj atmosferi prodiskutiraju neke od najaktualnijih tema našeg društva.

Strukturu i smjer diskusije postavili su pozvani panelisti: poznati astronom Korado Korlević sa Zvjezdarnice Višnjan i filozof politike Nebojša Zelić sa Odsjek za filozofiju Sveučilišta u Rijeci.

Korado Korlević i Nebojša Zelić

Korado Korlević i Nebojša Zelić

Korlević je naglasio kako pitanju održivosti razvoja pristupa iz perspektive astronoma, te da je vremenski period o kojem razmišlja sljedećih 3.7 milijuna godina. Upozorio kako suvremeni napredak znanosti i tehnologije dovodi do razine nejednakosti i problema s kojima se društvo nikada do sada nije susretalo; tehnološki implanti, genetsko unapređenje, pa čak i besmrtnost, neke su od blagodati koje napredak donosi, ali koji zasigurno neće biti ravnomjerno (ni pravedno) raspodijeljeni. Spomenuo je i kako će za 50 godina najinteligentnija stvorenja na Zemlji biti strojevi, kao i da je izrazito bitno stvarati banke podataka i zalihe informacija za slučajeve da se postojeće znanje zagubi ili nestane (kao primjer, Korado je naveo vladu Norveške koja je podržala projekt izgradnje posebnog spremišta u kojem će biti pohranjeno sjeme na tisuće biljnih vrsta). Dugoročno se, zaključio je Korado, moramo maknuti sa Zemlje koja (kao i sve drugo) ima svoj rok trajanja, ali kratkoročno nam je najbitnije fokusirati se na narednih 15 godina, unutar kojih će se značajno odrediti budućnost čovječanstva.

Intenzivna diskusija je trajala preko sata..

Intenzivna diskusija je trajala preko sata..

 Zelić se tako usredotočio na bližu budućnost, istaknuvši kako nejednakosti u društvu sve više nalikuju onima prisutnim na kraju 19. i početku 20. stoljeća. Štoviše, smatra Zelić, čak i neki stavovi današnjice počinju nalikovati stavovima iz tog razdoblja, zbog čega je nužno jačati solidarnost u društvu, kao i staviti novac i kapital pod demokratsku kontrolu naroda, a ne elita. Istaknuo je povijesnu tendenciju da samo ratovi i velike ekonomske krize dovode do uvjeta u kojima solidarnost toliko jača da država može ozbiljnije dirnuti u prihode najbogatijih i redistribuirati sredstva. Unatoč tome, istaknuo je Zelić, trebamo se nadati i raditi na tome da do egalitarnog društva dođemo bez kriza i ratova, nego kroz organiziranu demokratsku participaciju.

Sljedeća će se diskusija održati 10. prosinca te će biti posvećena autoritetu eksperata u odlučivanju, a pogotovo  liječnika prilikom pružanju zdravstvenih usluga. Kao panelisti se očekuju Alan Goldman, profesor na College of William and Mary iz SAD-a, te Snježana Prijić – Samaržija, prorektorica Sveučilišta u Rijeci i profesorica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

20141120_181552res

Tražilo se mjesto više…

 

Leave a comment