Populizam u Hrvatskoj i svijetu

 

790x450death-starDatum: 28. studeni 2018. (srijeda) u 19.00 sati

Lokacija: Kavana Continental, Opatija

Panelisti: Izv. prof. dr.sc.  Berto Šalaj i doc. dr.sc. Nebojša Zelič

 

Posljednje se desetljeće u domaćoj, ali i stranoj politici sve češće susrećemo s ‘populizmom’ – političari se međusobno optužuju kako su njihovi protivnici populisti, politički analitičari govore o populističkim javnim politikama ili odlukama (kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini), a razni stručnjaci upozoravaju na moguće katastrofalne posljedice odluka koje donose populističke vlade. Međutim, što je zapravo populizam? Može li se njegova prisutnost u političkoj zajednici mjeriti, i ako da, koje bi pojedince, stranke ili možda čak i ideologije mogli svrstati kao populističke? Kakva je, po pitanju populizma, situacija u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe i svijeta?

Fenomen populizma izrazito je aktualan u razvijenim državama svijeta, dok je u Hrvatskoj, unatoč aktivnom angažmanu medija, relativno zapostavljen od strane akademske zajednice. Međutim, u zadnjih desetak godina sve više svjedočimo raznim političkim (ali ne i samo političkim) pokretima, organizacijama i opcijama koje se predstavljaju kao ‘istinski i jedini predstavnici naroda’, odnosno karakteriziraju sve druge kao ‘predstavnike domaćih i stranih elita koji ne rade na unapređenju zajedničkog interesa’. Također, populistička metodologija koja se snažno oslanja na medije i društvene mreže s jedne strane, te pad popularnosti (nekih) tradicionalnih stranaka s druge strane, upućuju da u Hrvatskoj postoji plodno tlo za daljnji razvoj i širenje populizma.

populism

Kako bi ovu temu što bolje obradili, u Kavani Continental ćemo ugostiti Bertu Šalaja, izvanrednog profesora sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, jednog od vodećih stručnjaka za pitanja populizma te političke kulture i obrazovanja. Šalaj je autor pet znanstvenih knjiga od kojih se posebice ističe najrecentija, knjiga pod provokativnim naslovom ‘Dobar, loš ili zao? Populizam u Hrvatskoj’ koju je naš gost objavio u koautorstvu s Marijanom Grbešom. Šalaj je i politički analitičar kojeg često konzultiraju razne domaće novinske i televizijske kuće, član je Vijeća GONG-a, kao i uredništva znanstvenog časopisa Anali Hrvatskoga politološkog društva. Dok će Šalaj pitanju populizma pristupiti s empirijske i deskriptivne strane, fenomen će evaluirati u i kontekst suvremenih političkih vrijednosti staviti naš drugi panelist, Nebojša Zelič, docent sa Filozofskog fakulteta u Rijeci.  Zelič se bavi moralnom i političkom filozofijom, autor je većeg broja znanstvenih članaka te često konzultirani stručnjak za pitanja demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj. Urednik je (s Zoranom Grozdanovim) zbornika ‘Vjera u dijalog: sekularno i religijsko u razgovoru’.

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, Amadria park hotela i riječkog Odsjeka za filozofiju pozivaju sve zainteresirane da se pridruže panel-diskusiji ove srijede, 28.11. s početkom u 19 sati u Kavani Continental u Opatiji, te u ugodnoj atmosferi rasprave neke od najaktualnijih tema današnjice.