Petra Tariba

Škripite zubima – Što sad?!

Screen Shot 2018-04-21 at 21.38.16

Predavač: dr.sc. Petra Tariba Knežević (Medicinski fakultet u Rijeci)

Datum: 24. travnja 2018. (utorak) s početkom u 19 sati

Lokacija: Udruga “Kulturni front” (M. Tita 42, Opatija)

Predavanja mladih znanstvenika u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates nastavljaju se ovog utorka, 24. travnja predavanjem Petre Taribe Knežević sa Medicinskog fakulteta u Rijeci. U prostorima Udruge “Kulturni front” tako će se od 19 sati pričati o škripanju zubima, izrazito učestalom problemu koji negativno djeluje na dentalno zdravlje ljudi, a posebice djece.

Istraživanja pokazuju da svaki deseti čovjek i svako treće dijete škripi zubima, osobito po noći. Postoje bojni dokazi o povezanosti stresa i nastanka škripanja zubima. Neki slučajevi škripanja prođu nezamijećeno, ali veliki broj pacijenata razvije promjene na zubima i na okolnim tkivima, kao i bolove glave i vrata. U terapiji se nastoji smanjiti utjecaj stresa te sanirati već nastale promjene na zubima i ostalim strukturama žvačnog sustava. Predavanje će dati uvid u osnovne informacije o samom poremećaju, pojasniti razloge nastanka, kao i simptome i znakove koje pacijent razvija. Također, dati će se smjernice za ispravno liječenje poremećaja i uputa kako prepoznati poremećaj u sebe ili svojih bližnjih.

images

Dr.sc. Petra Tariba Knežević specijalistica je stomatološke protetike i poslijedoktorandica na Medicinskom fakultetu u Rijeci, na kojem je prošle godine obranila doktorsku disertaciju u području biomedicinskih znanosti. Bivša učenica opatijske gimnazije usavršavala se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i Kliničkom bolničkom centru Zagreb, te je objavila više znanstvenih i stručnih članaka, kao i kongresnih priopćenja

Organizatori iz “Kulturnog fronta” pozivaju sve zainteresirane da u utorak navrate do prostora Udruge (M. Tita 42, Opatija), poslušaju zanimljivo predavanje i pridruže se raspravi koja će uslijediti, te uz kavu i čaj (besplatno za sve posjetitelje) provedu ugodnu proljetnu večer.