Fabienne Peter – Najava

Democracy or Decision-Making by Experts?

fabienne-120x169-2

Predavač: prof. Fabienne Peter (Sveučilište u Warwicku, Ujedinjeno Kraljevstvo)

Diskusanti: prof. Elvio Baccarini (Sveučilište u Rijeci) i prof. Snježana Prijić-Samaržija (Sveučilište u Rijeci)

Datum: 7. lipanj 2016. (utorak) s početkom u 19 sati

Lokacija: Kavana Continental, Opatija

Političke se odluke tiču brojnih složenih tema, te o većini njih znamo jako malo (ili gotovo ništa). Političke odluke vezane uz genetski modificirane organizme, klimatske promjene ili posljedice pristupanja Eurozoni toliko su složene da ne možemo imati informiranje sudove o njima bez da smo primili dugotrajno i kvalitetno obrazovanje iz tih područja. Budući da ne možemo svi dobiti kvalitetno i potpuno obrazovanja iz svih relevantnih područja, ukoliko svi (kao jednaki) sudjelujemo u procesima političkog odlučivanja, odluke do kojih ćemo doći vjerojatno neće biti osobito kvalitetne niti dobro opravdane. Naravno, neki će ljudi (oni koji su prošli kroz kvalitetno i dugotrajno obrazovanje vezano za pojedine teme) biti sposobni donositi informirane sudove o ovim političkim odlukama. Trebamo li zbog toga preferirati sustav u kojem eksperti donose odluke umjesto demokracije?

Fabienne Peter odgovara na ovo pitanje tako što negira ideju političke stručnosti: politička pitanja su veoma složena i relevantno znanje o njima je raspršeno kroz cijelu političku zajednicu. Ne postoje eksperti za ova složena politička pitanja.

Pozivamo vas da nam se pridružite u ugodnoj atmosferi Kavane Continental u Opatiji, te se, uz šalicu čaja ili kave, uključite u rasprave uz lokalno stanovništvo i mlade znanstvenike iz brojnih europskih sveučilišta. Naime, predavanje Fabienne Peter dio je ljetne škole “Jednakost i građanstvo” koji se od 6. do 10. lipnja održava na Sveučilištu u Rijeci.