Tamara Crnko

Globalno siromaštvo i pravo na migracije

s200_tamara.crnko

Predavač: Tamara Crnko (Filozofskif fakultet, Sveučilište u Rijeci)

Datum: 18. prosinac 2019. (srijeda) s početkom u 19 sati

Lokacija: Udruga “Kulturni front” (M. Tita 42, Opatija)

 

Opatija Coffeehouse Debates, projekt popularizacije znanosti i promicanja kritičkog mišljenja koji se od 2014. godine provodi u Opatiji, kraj 2019. obilježava još jednim zanimljivim i aktualnim predavanjem unutar aktivnosti ‘Predavanja mladih znanstvenika’. Nakon izvrsno posjećene panel-diskusije o digitalnoj sigurnosti koja je prošlog tjedna do kraja napunila prostor Kavane Continental, organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci odlučili su aktivnosti za ovu godinu završiti predavanjem o globalnom siromaštvu i pravu na migracije, koje će održati Tamara Crnko, magistra kulturologije i doktorandica na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Porast migracijskog vala koji već nekoliko godina pogađa Europu povod je brojnih rasprava u javnosti, te svakako jedna od najaktualnijih tema u medijima koji iz različitih perspektiva sagledavaju ovaj globalni fenomen. O ovoj temi doktorat piše Tamara Crnko, koja temi pristupa iz perspektive globalne pravednosti, te postavlja pitanje jesmo li, i do koje mjere, dužni osigurati migrantima iz slabije razvijenih zemalja pravo (i mogućnost) da migriraju u razvijenije zemlje Europe i Sjeverne Amerike. Dok dio rasprava zahvaća prvenstveno pravo na migracije iz krajeva zahvaćenih ratom ili elementarnim nepogodama, gdje su životi izravno ugroženi, Crnko se bavi pravom na migracije u slučajevima kada zahvaćeni pojedinci žive u nepovoljnim ekonomskim uvjetima, kada nisu direktno životno ugroženi, ali kada je loš ekonomski status njihovih država posljedica neke prošle nepravde (kolonizacija, eksploatacija resursa i slično).

immigration

Tamara Crnko je diplomirala na kulturalnim studijima, a trenutno je doktorandica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, zaposlena na istraživačkom projektu koji se bavi pitanjem dobrobiti, pripadnosti i društvene pravednosti. Bavi se globalnom etikom i politikom imigracije, o čemu piše i doktorsku disertaciju, te drži nastavu i seminare iz kolegija iz Etika međunarodnih odnosa i Antička filozofija.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da navrate na zanimljivo predavanje i raspravu koja će uslijediti, a koje će se održati u srijedu, 18. prosinca 2019. s početkom u 19 sati, u prostorima Udruge “Kulturni front” (M. Tita 42, Opatija). Samo predavanje, kao i čaj, kava i keksi za sve zainteresirane, po običaju su besplatni za sve sudionike.