Uloga stručnjaka u javnom odlučivanju

14038609-the-words-the-experts-lifted-by-three-people
Datum: 19. ožujka 2020.
(četvrtak) u 19.00 sati

Lokacija: [LIVE Streaming] preko Facebook Page-a

Panelisti: prof. dr.sc. Elvio Baccarini i doc. dr.sc. Igor Jurak

 

Nakon panel-diskusije o koronavirusima i epidemijama u 21. stoljeću projekt Opatija Coffeehouse Debates nastavlja s aktualnim i relevantnim temama, iako se sada fokus neće staviti na sam COVID-19, nego će se govoriti o ulozi stručnjaka u donošenju javnih odluka, poput onih o društvenim i ekonomskim (represivnim) mjerana koje se uvode povodom COVID-a. S jedne strane, bit će jako zanimljivo vidjeti kako proces izgleda trenutno (i kako se to odražava na odlučivanje u raznim državama), ali možda još zanimljivije biti će vidjeti kako bi proces trebao izgledati. Primjerice, neki su naši znanstvenici ustvrdili kako se širenje virusa može kompletno zaustaviti kroz dva mjeseca uz izrazito rigorozno mjere, koje bi spasile dio stanovništva ali bi istovremeno imale razoran utjecaj na gospodarstvo, pa bi možda stvorile neke nove žrtve. Ovo je samo oprimjerenje šire teme, koja se tiče komunikacije između znanstvenika i javnosti s jednte te znanstvenika i politike s druge strane. Kroz panel-diskusiju dodirnut ćemo dva izrazito zanimljiva područja: pitanja kako znanstvenici trebaju nastupati u javnosti, te pitanja tko treba donositi (i kako) ovakve važne odluke?

Predavači na prvoj panel-diskusiji koja će se pratiti isključivo putem Interneta biti će Elvio Baccarini, redoviti profesor sa Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, voditelj doktorskog studija “Filozofija i suvremenost” i bivši dekan istog fakulteta, suradnik na brojnim znanstvenim projektima te voditelj istraživačkog projekta “Demokracija: ljudska prava i intelektualne vrline”, i Igor Jurak, docent sa Zavoda za molekularnu biomedicinu pri Odjelu za biotehnologiju u Rijeci, dobitnik brojnih nagrada i priznanja koji se usavršavao kao poslijedoktorand na Harvard Medical School. Sama se panel-diskusija temom može lijepo nadovezati na raspravu nakon predavanja Fabienne Peter o demokraciji i odlučivanju eksperata iz 2016. godine. 

istockphoto-1002020774-612x612

Prilagodivši se novonastaloj situaciji, panel-diskusija će se održavati bez publike u prostoriji, ali će zato biti prenošena uživo preko društvenih mreža, a i snimljena i dostupna na YouTube-u za one koji ne mogu gledati prijenos uživo. Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da se priključe i kroz komentare (na Facebooku, tijekom samog emitiranja) postave svoja pitanja i podijele razmišljanja kako bi ovu izrazito relevantnu temu mogli što bolje raspraviti u ovim neidealnim uvjetima.