Eksploatacija nafte u Jadranskom moru

Nafta Jadran

Datum: 10. ožujak 2016. (četvrtak) s početkom u 19.00 sati

Lokacija: Kavana Hotela Continental, Opatija

Panelisti: dr.sc. Mirela Holy i Vjeran Piršić

.

Jadransko je more važna komponenta u gospodarskom razvoju Hrvatske, a na njega se možda i najviše oslanja naš turizam, koji čini 17% ukupnog BDP-a Hrvatske. Zadnjih se godina, međutim, sve više piše o rizicima pretjeranog oslanjanja na turizam, o čemu je govorio i Maks Tajnikar, naš gost i predavač na nedavnoj panel-diskusiji o budućnosti eurozone. Mnogi, međutim, smatraju da ulaganja u energetiku i eksploataciju fosilnih goriva iz Jadranskog mora koja se najavljuju zadnjih nekoliko godina predstavljaju potencijalan rizik za turizam, jednu od naših najsnažnijih gospodarskih grana, ali i rizik za jadranske eko-sustave. Na sljedećoj ćemo panel-diskusiji zato razgovarati o tome što se uopće planira (ili se planiralo) vaditi iz jadranskog podzemlja (samo plin ili i nafta), koliko uopće fosilnih goriva ima u jadranskom tlu, kolika je moguća dobit od eksploatacije tih sirovina, te koji su ekološki rizici i koliko su zapravo realni. Također ćemo govoriti i o hrvatskoj energetskoj politici, pokušavajući odgovoriti na koje bi se izvore energije zemlja poput Hrvatske trebala orijentirati.

Naši će gosti i predavači ovog četvrtka biti dr.sc. Mirela Holy, predsjednica ORaH-a i bivša ministrica zaštite okoliša, javnosti dobro poznata po angažmanu vezanim uz brojne ekološke teme, uključujući i pitanje eksploatacije nafte iz Jadrana (npr. intervjui i izvještaji u Novom listu i Večernjem listu), te Vjeran Piršić, ekološki aktivist i predsjednik Udruge Eko Kvarner, poznat po zalaganju protiv projekta “Družbe Adria”, kao i protiv eksploatacije fosilnih goriva iz Jadrana (npr. intervju u Novom listu i TRIS portalu). Kroz izlaganja, raspravu te pitanja i komentare sudionika zajedno ćemo naučiti nešto novo i pokušati ustvrditi kako trebamo usmjeriti hrvatsku energetsku politiku.

Screen Shot 2016-03-03 at 23.49.10

Pozivamo sve zainteresirane da nam se ovog četvrtka (10. ožujka) pridruže u 19 sati u Kavani Hotela Continental kako bi se, u opuštenoj akademskoj atmosferi, uz kavu ili čaj, podružili, razgovarali i raspravili neke od značajnih znanstvenih i društveno-političkih tema.