Julija Perhat – Najava

Sloboda govora i govor mržnje

61655013_403869413788898_1380654629284478976_n

Predavač: Julija Perhat (Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci)

Datum: 7. lipanj 2019. (petak) s početkom u 19 sati

Lokacija: Udruga “Kulturni front” (M. Tita 42, Opatija)

 

Prostori Udruge “Kulturni front” ovog će petka, 7. lipnja, s početkom u 19 sati ugostiti još jedno u nizu predavanja mladih znanstvenika iz Opatije i okolice, kao zadnje događanje prije ljetne stanke. O granicama slobode govora i problemu govora mržnje nešto će nam više reći Julija Perhat, doktorandica filozofije na Odsjeku za filozofiju u Rijeci te članica Centra za jezična istraživanja. U svom istraživačkom radu Perhat se bavi filozofijom jezika, etikom i politikom, a o tim temama je i izlagala na brojnim međunarodnim konferencijama.  Ko-urednica je zbornika radova “A word which bears a sword: Inquiries into pejoratives”.

Govor mržnje (odnosno pitanje granica slobode govora) uvijek je aktualna tema koja izaziva brojne polemike, a tome pridonosi i različiti pravni status govora mržnje u različitim državama. Naše pravo na slobodu izražavanja često se može oprimjeriti kao nanošenje boli ili štete drugima, koje sadržaj našeg govora pogađa. No kako onda postići ravnotežu između težnje za što većom slobodom izražavanja i težnje za što manjom tolerancijom prema nanošenju štete drugima? U ovom predavanju Perhat će promotriti upravo taj različiti status govora mržnje, s posebnim naglaskom na određene jezične izraze (pejorative) kojima je cilj degradirati osobu/e kojima su upućeni.

Screenshot 2019-06-07 at 11.52.45

Udruga “Kulturni front”, Amadria park hoteli i Filozofski fakultet u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da navrate na izrazito zanimljivo predavanje i diskusiju koja će uslijediti, te da, uz šalicu kave ili čaja, provedu ugodnu i informativnu ljetnu večer.