Islamska Država – Najava

imageDatum: 6. listopad 2015. (utorak) s početkom u 19.00 sati

Lokacija: Kulturni dom Zora, Opatija

Panelisti: Vedran Obućina i Rajko Samueli-Kačić

Pojava Islamske Države, militantne ekstremističke skupine koja danas djeluje na teritorijima Iraka i Sirije, ali i na području više drugih bliskoistočnih zemalja, prema mnogima je jedan od najvažnijih geopolitičkih događaja u prošlom desetljeću. Uz zastrašujuće metode vojnog i političkog djelovanja, IS je pokazala i neočekivanu otpornost na vojne operacije poduzete od strane zapadnih zemalja, te se čini da vojni stručnjaci nisu sigurni kako se učinkovito suprostaviti modelu ratovanja koji je IS postavio. Nesigurnost koju su godine ratovanja među brojnim frakcijama prouzročile na Bliskom Istoku ujedno je i uzrok golemom izbjegličkom valu s kojim se Europa danas suočava, tako da postaje neupitno da će djelovanje IS-a imati trajne posljedice ne samo na području Bliskog Istoka, već i u cijeloj Europi.

ISIS-Expansion-IP

Teritorij pod kontrolom Islamske države neprestalno se mijenja, a njene vojne aktivnosti dobrano prelaze granice Iraka i Sirije

Kako bi na što kvalitetniji način raspravili nastanak Islamske Države, političke i religijske teorije koje leže u temeljima njenog uspostavljanja, njenu vojnu i političku moć, kao i mogućnosti djelovanja protiv nje, u Kulturni dom Zora dovodimo Vedrana Obućinu, politologa i stručnjaka za Bliski Istok, koji je kao stručni suradnik već izvještavao o ovoj temi za brojne domaće i strane medije, te Rajka Samueli-Kačića, vojnog stručnjaka i predsjednika Časničkog zbora Grada Rijeke. Zajedno će, kroz kraća izlaganja i razgovor sa svim zainteresiranim sudionicima, pokušati odgovoriti na pitanja koja nas muče i objasniti neke najznačajnijih geopolitičkih pojava 21. stoljeća.

Organizatori panel-diskusije iz Udruge “Kulturni front” pozivaju sve zainteresirane da nam se pridruže na novom mjestu, te u nešto izmjenjenom formatu, i uz čaj ili kavu provedu ranu jesenju večer.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s