Igor Eterović

Filozofija planinarstva

2155_10x15.jpg_crop

Predavač: dr. sc. Igor Eterović (Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet)

Datum: 15. studenog 2018. (četvrtak) s početkom u 18 sati

Lokacija: Udruga “Kulturni front” (M. Tita 42, Opatija)

 

Predavanja mladih znanstvenika u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates nastavljamo predavanjem Igora Eterovića, poslijedoktoranda na Katedri za društvene i humanističke znanosti u medicini na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Eterović je 2015. doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranivši doktorski rad naslovljen “Kant i bioetika“. Obje ove teme dodatno razrađuje u svom znanstvenom radu, a bavi se također poviješću medicine te lokalnom poviješću. Aktivan je član brojnih nacionalnih znanstvenih (Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo, Hrvatsko znanstveno društvo za povijest zdravstvene kulture) te drugih lokalnih udruga (Katedra Čakavskoga sabora Lovran, Planinarsko društvo „Opatija“) s nizom funkcija koje u njima obnaša. Glavni je urednik dva međunarodna časopisa Jahr – European Journal of Bioethics i AMHA – Acta medico‑historica Adriatica, a donedavno i lokalnog časopisa Zbornik Lovranšćine. U novije vrijeme predmet njegova interesa je i filozofija planinarstva, a inače je strastveni planinar.

Planinarstvo je jedna od najraširenijih fizičkih slobodnih aktivnosti. Možemo se pitati zašto bi uopće trebalo o planinarstvu filozofirati. Međutim, možemo li zaista nedvosmisleno reći što planinarstvo jest? Da li je bit u terenu po kojemu se krećemo? Načinu na koji se krećemo? Ili pak zašto se uopće negdje upućujemo (smislu)? Ili sve to zajedno? Ili pak nešto drugo? Planinarstvo zaista uzimamo zdravo za gotovo, no već kratko razmišljanje o gornjim pitanjima stavlja nas u nedoumicu. S jedne strane diskusije između filozofa sporta ne pomažu mnogo jer planinarstvo kao da izmiče konceptualnom određenju u tom kontekstu. S druge pak strane postoji određeni animozitet prema filozofskoj refleksiji unutar planinarske zajednice koja ne samo da ima često loše reperkusije po prakticiranje planinarstva već onda može rezultirati brojnim etičkim, ekološkim, ekonomskim i drugim problemima.

Monte Antelao

Monte Antelao (Istočni Dolomiti)

Organizatori iz Udruge “Kulturni front” pozivaju sve zainteresirane da poslušaju zanimljivo predavanje koje će se održati u prostorima Udruge (M. Tita 42, Opatija) u četvrtak (15.11.) s početkom u 18 sati, priključe se diskusiji uz šalicu čaja ili kave (besplatni za sve korisnike projekta) i nauče nešto novo.