Eksploatacija nafte u Jadranu – Izvještaj

Prošli je četvrtak Kavana Continental ugostila 13. po redu panel-diskusiju u sklopu projekta ‘Opatija Coffeehouse Debates’. U punoj kavani tako se gotovo dva i pol sata raspravljalo o istraživanjima nafte i plina u jadranskom podmorju, kao i o mogućnostima i uvjetima eksploatacije tih sirovina. Organizatori iz Udruge ‘Kulturni front’ i Milenij hotela u Opatiju su ovaj mjesec doveli dr.sc. Mirelu Holy, bivšu ministricu zaštite okoliša i donedavnu predsjednicu stranke ORaH, te Vjerana Piršića, predsjednika Udruge ‘Eko Kvarner’ i dugogodišnjeg ekološkog aktivista. Uz dva pozvana predavača, panel-diskusiji su kroz kometare i pitanja iz publike sudjelovali i brojni drugi stručnjaci i zainteresirani građani koji su željeli dobiti odgovore na neka od izrazito važnih pitanja za primorske krajeve.

6Mirela Holy je svoje izlaganje usmjerila prvenstveno prema brojnim proceduralnim greškama koje su se dogodile prilikom prodaje podataka i davanja dozvola za 2D seizmička istraživanja u zadnjih nekoliko godina. Istaknula je kako za navedene aktivnosti nije raspisan javni natječaj, nisu napravljene adekvatne studije utjecaja istraživanja na okoliš i krhki jadranski eko-sustav, a kritike je uputila i prema samom ugovoru između Republike Hrvatske i privatne tvrtke Spectrum koji je, smatra Holy, sklopljen na štetu Hrvatske i kojim se izrazito vrijedni podaci o nalazištima nafte i plina u Jadranu, koje je u zadnjih nekoliko desetljeća prikupila INA, bez adekvatne kompenzacije ustupaju privatnoj tvrtki. Uz to, napomenula je, predviđene i dozvoljene tehnike eksploatacije fosilnih goriva obuhvaćaju i neke nesigurne i rizične metode, poput upotrebe stacioniranih platformi koje su puno nesigurnije od pomičnih, i koje predstavljaju tehnologiju koja se danas može smatrati zastarjelom.

12Vjeran Piršić je istaknuo kako nije zadovoljan ‘silovanjem lokalne demokracije’ koje se po ovom pitanju i po brojnim drugim ekološkim pitanjima odvija već nekoliko godina. Pristupajući problematici kao dugogodišnji aktivist, založio se za regionalizaciju i diversifikaciju naše energetske politke, kao i za orijentiranje prema obnovljivim izvorima energije, a kao pozitivan primjer je istaknuo otok Krk, koji velik dio svojih energetskih potreba zadovoljava preko solarne energije i energije vjetra. Istaknuo je kako nije protiv svih istraživanja i svih oblika eksploatacije fosilnih goriva, ali je naglasio kako u dosadašnjim političkim praksama niti stručnjaci niti lokalno stanovništvo nisu adekvatno uključeni u procese donošenja odluka.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je dugotrajna diskusija: brojne paneliste zanimalo je zašto Italija ima daleko veći broj platformi nego Hrvatska, a Piršić je pojasnio kako rizik koji za turizam predstavljaju platforme nije isti u Hrvatskoj i u Italiji; osim što je primorski turizam na zapadnoj obali Jadrana drugačiji nego na istočnoj, ne smijemo zaboraviti ni na morske struje koje u Jadran ulaze uz hrvatsku, a iz njega izlaze uz talijansku obalu. Zato je ustvrdio da možda veću prijetnju hrvatskom turizmu predstavljaju crnogorske i albanske (budući da bi se zagađenje nošeno strujama nastavilo širiti na sjever) nego talijanske platforme.

12829129_710255919077558_2869141959773702526_o

Na pitanja o razlikovanju eksploatacije nafte i plina, Holy je objasnila kako nije moguće točno predvidjeti gdje će se naći koji resurs, a istaknula je da, iako je vađenje plina ekološki daleko povoljnije, i dalje je upitno je li uopće isplativo, uzmemo li u obzir količine koje se očekuju u Jadranu, kao i sve dostupnije alternative u obliku obnovljivih izvora enegije. Holy i Piršić su se složili da nuklearna energija, iako predstavlja čišći oblik od one dobivene fosilnim gorivima, nije niti prikladna niti isplativa za hrvatski kontekst (ne zbog nekih posebnih opasnosti od zračenja ili nesreća nego zbog strukture hrvatske energetske mreže), te su se založili za izgradnju energetske politike na što većem broju različitih izvora energije, kako bi se smanjila energetska ovisnost o drugim zemljama.

Organizatori su najavili održavanje još barem jedne panel-diskusije prije ljetne stanke, te nastavak s raspravama na jesen.