Brexit – Najava

brexit_puzzle

Datum: 25. listopad 2018. (četvrtak) u 19.00 sati

Lokacija: Kavana Continental, Opatija

Panelisti: Prof. dr.sc.  Thom Brooks i Prof. dr.sc. Dejan Jović

 

Referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljesvstva iz Europske unije zasigurno je jedan od važnijih događaja koji su obilježili europsku, ali i svjetsku političku scenu na početku 21. stoljeća. Na samom referendumu održanom u lipnju 2016., na koji je izašlo preko 70% građana, većina se (na nemalo iznenađenje čelnih ljudi većih stranaka u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u Brusselsu), izjasnila za izlazak iz EU. Odlaskom dotadašnjeg premijera Davida Camerona i stupanjem na funkciju Therese May započeo je dugotrajan i mukotrpan proces pregovora o izlasku koji, bez većih uspjeha, traje i danas. Sam referendum, koji neki vide kao konačni glas demokratske većine, neki su pak osuđivali i pod pitanje dovodili legitimnost njegovih zaključaka pozivajući se ne veliki broj lažnih vijesti i pogrešnih informacija koje su se širile među građanima. Kako je do referendumskih rezultata došlo, koje su kratkoročne, a koje dugoročne posljedice Brexita za Ujedinjeno Kraljevstvo i Europsku uniju, te što nam sam Brexit govori o demokraciji u Europi? O ovim i drugim temama govoriti će naši panelisti.

Kako bi o ovoj aktualnoj temi dobili što izravnije uvide, naš će prvi predavač – panelist biti Thom Brooks, profesor i dekan pravnog fakulteta na Durham University, jedan od najpoznatijih britanskih intelektualaca i akademika. Brooks je autor ili urednik preko 20 knjiga izdanih kod najprestižnijih svjetskih znanstvenih izdavača, a sudjelovao je kao stručni suradnik i u krojenju brojnih zakona i javnih politika, uključujući studiju zbog koje je 2015. godine ukinuta smrtna kazna u američkoj saveznoj državi Connecticut, ali i prijedlog izbornog zakona prema kojem je kasnije organiziran i održan referendum o Brexitu. Uz to, redovito piše kolumne za The Daily Telegraph, Daily Express, The Guardian, The Independent, New Statesman i The Times. S druge strane, kako bi pitanje Brexita i njegovih posljedica što bolje razumjeli iz perspektive novopridruženih država-članica, kao drugog panelista u Opatiju dovodimo Dejana Jovića, profesora sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, poznatog domaćeg politologa i analitičara. Jović je više godina obnašao dužnost glavnog analitičara Predsjednika Republike u statusu posebnog koordinatora u Uredu Predsjednika, a u zadnje dvije godine u medijima je prepoznat kao jedan od vodećih domaćih stručnjaka za pitanje Brexita. Autor je ili urednik desetak knjiga i preko 40 znanstvenih članaka i poglavlja u knjigama te glavni urednik časopisa “Političke misli”.

how-britain-voted-brexit-referendum-1466746689036-facebookJumbo-v3

The New York Times – How Britain Voted in E.U. Referendum

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Amadria park hotela i riječkog Odsjeka za filozofiju pozivaju sve zainteresirane da se pridruže zanimljivoj panel-diskusiji koja će se održati u četvrtak, 25. listopada s početkom u 19 sati u Kavani Continental u Opatiji. Naime, to će biti jedinstvena prilika da se, uz domaće i strane stručnjake (među kojima će, uz panelista Brooksa, među publikom biti i Jonathan Seglow sa University of London), te uz šalicu kave, čaja ili kuhanog vina, raspravlja, ispituje i uči o najzanimljivijim temama vezanim uz budućnost Europe i svijeta.