Umjetna inteligencija – Izvještaj

Krajem studenog, u predblagdanskoj atmosferi Kavane Continental, održana je zadnja ovogodišnja panel-diskusija u sklopu projekta popularizacije znanosti i razvoja raspravljačke demokratske kulture Opatija Coffeehouse Debates. Riječ je o projektu koji se u Opatiji održava od 2015. godine, i do sada je, kroz 18 panel-diskusija i 3 javna predavanja, ugostio preko 40 uglednih stručnjaka, uključujući znanstvenike i profesore sa brojnih domaćih i strnih sveučilišta, ali i donositelje odluke i ljude koji su se bavili stvaranjem javnih politika, poput saborskih zastupnika i (bivših) ministara iz vlada više europskih zemalja, kao i čitane novinare, priznate liječnike, vojne časnike i druge stručnjake.

IMG_3616Zadnja ovogodišnja panel-diskusija posvećena je umjetnoj inteligenciji, temi koja već desetljećima zaokuplja misli brojnih književnika i vizionara, a s napretkom tehnologije i znanosti ona izlazi iz područja znanstvene fantastike i postaje stvar (veoma skore) svakodnevnice. O ovo izrazito zanimljivoj temi pričali su doktor znanosti Dražen Brščić, docent na Tehničkom fakultetu u Rijeci, koj je doktorirao na ovu temu na University of Tokyo, a više je godina radio kao istraživač na prestižnim tehničkim sveučilištima i institutima poput Technische Universität München i Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR), Kyoto, te doktorand Tomislav Miletić, koji dovršava doktorski studij na ovu temu na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a istraživao je teme vezane uz proširenje ljudskih kognitivnih sposobnosti umjetnim alatima i tehnologijama (‘extended mind’) na Pontifical Gregorian University u Rimu. U opsežnom uvodu Miletić je dao pregled tehnologija koje već sada koriste neke oblike umjetne inteligencije (od pametnih automobila i telefona do složenih programa i sustava za analiziranje golemih količina podataka), te je uputio zainteresirane u najnovije trendove i ulaganja za istraživanja specifičnih vrsta umjetne inteligencije. Brščić je slušatelje uputio u projekte na kojima je radio zadnjih desetak godina, a koji su usmjereni prvenstveno prema interakciji strojeva koje pokreću jako složeni programi (bliski umjetnoj inteligenciji) i ljudi, kao i u inicijative da se u trgovačke centre (prvo u Japanu, ali ubrzo i u ostatku svijeta) uvedu roboti koji će služiti za davanje informacije i interakciju s kupcima / korisnicima.

IMG_3606

Oba su se panelista složila da, s obzirom kako za sada protječu istraživanja, nema neposrednog straha od „zlih“ robota i drugih oblika umjetne inteligencije (i scenarija sličnih onima iz filmova „Matrix“ ili „Terminator“), budući da trenutno i najsloženiji oblici umjetne inteligencije mogu obavljati zadatke bolje od čovjeka samo u usko specijaliziranim i jasno postavljenim i ograničenim sustavima. Umjesto toga, smatraju da direktniju i neposredniju štetu mogu izazvati primjene umjetne inteligencije u slučajevima kontrole protoka informacija (npr. programi koji u sklopu Facebook-a ili Google-a određuju koje će se informacije pojavljivati kojim korisnicima, i po kojim osnovama), odnosno u slučajevima napada na zaštićene sustave banaka ili državnih institucija.

Cijela je panel-diskusija snimljena i moguće ju je pogledati u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=Ec5-_rb6G9Y

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih „Kulturni front“, Milenij hotela Opatija i Filozofskog fakulteta u Rijeci najavili su održavanje novih panel-diskusija i predavanja u sljedećoj godini. Također su najavili skori početak održavanje nove (treće po redu) čitalačke grupe koja će se radovito sastajati u novim prostorijama udruge, a čitati će i raspravljati o temama sadržanim u knjizi „Praktična etika“ poznatog američkog filozofa i etičara Petera Singera.