Cijepljenje Vol. 2 – Najava

vaccines_vials920.jpg.daijpg.420

Datum: 9. listopad 2018. (utorak) u 19.00 sati

Lokacija: Kavana Continental, Opatija

Panelisti: Doc. dr. sc. Ivana Munitić, dr.sc. Danijela LakošeljacDorotea Gastović Bebić

 

Širenje zaraznih bolesti, od kojih su se neke donedavno smatrale gotovo nestalima, ponovno je pojačalo raspravu o ovoj temi koja, iako nekontroverzna u znanosti, i dalje povlači brojna pitanja, nejasnoće i nesuglasice u javnim raspravama. Pojava novih-starih bolesti i slabljenje ‘imunosti grupe’ potrebne da se spriječi širenje zaraznih bolesti, kao i porast migracija u svijetu, uključujući i dolazak ljudi iz manje razvijenih i manje procijepljenih krajeva svijeta, traže odlučno i hitno djelovanje. S druge strane, bojazan koja se javlja kod mnogih roditelja vezana uz moguće štetno djelovanje i nuspojave cijepiva, pojačana djelovanjem nekih elektroničkih medija i društvenih mreža, povlači raspravu prema drugom kraju, odnosno smanjenju broja obaveznih cijepiva ili još radikalnije, potpunom ukidanju obaveze cijepljenja.

U pokušaju da adekvatno odgovorimo na komunikacijski žamor koji nastaje u medijima, u Opatiju dovodimo neke od najpriznatijih domaćih stručnjaka za pitanje cijepljenja, vodeći se pri tome idejom da zahvatimo i članove akademske zajednice i epidemiologe na terenu, stručnjake koji se ne bave samo laboratorijskim proučavanjem nego i javnozdravstvenim pitanjima cijepljenja. Naša prva panelistica tako će biti dr.sc. Ivana Munitić, docentica sa Odjela za mikrobiologiju Sveučilišta u Rijeci i voditeljica Laboratorija za molekularnu imunologiju, kao i dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za znanstveni rad. Munitić je doktorirala u polju imunologije na University René Descartes u Parizu, objavila je niz znanstvenih članaka a radovito sudjeluje u aktivnostima promocije znanosti. U panel-diskusiji će se fokusirati na neke tipične zablude o ovoj temi, a govoriti će i o nuspojavama i kontraindikacijama cijepiva, važnosti grupne imunosti i navodnoj vezi između cijepljenja i autizma koja je inspirirala anti-vakcinacijski pokret. Dio više vezan uz praksu u hrvatskom javnozdravstvenom sustavu obraditi će Dorotea Gastović-Bebić, voditeljica Odsjeka za imunizaciju, seroprofilaksu, kemoprofilaksu i distribuciju cjepiva pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ, te dr.sc. Danijela Lakošeljac, voditeljica Epidemiološkog odjela pri istoj instituciji. Riječ je o panelisticama koje redovito surađuju sa Fakultetom zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, objavile su brojne radove u ovom i vezanim područjima, te su i u javnosti prepoznate kao vodeći stručnjaci u cijepljenje, a pogotovo za specifičnosti vezane uz Primorsko-goransku županiju. Gastović-Bebić i Lakošeljac će govoriti o javnozdravstvenom značaju cijepljenja, o cijepljenju djece i odraslih (te o obaveznim i neobaveznim cjepivima), a dati će i bliži pregled o cijepivima općenito, od kliničkih ispitivanja do čuvanja i distribucije).

vaccines

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Amadria park hotela i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da se pridruže i sudjeluju u ovoj zanimljivoj i izrazito važnoj panel-diskusiji. Uz istaknute paneliste sigurno će da ćemo puno naučiti i kroz diskusiju, u kojoj će iz publike sudjelovati i neki liječnici iz Opatije i okolice, stručnjaci i popularizatori znanosti sa Sveučilišta u Rijeci, ali i brojni zainteresirani roditelji koji će podijeliti svoja iskustva, brige i razmišljanja. Pridružite nam se ovog utorka, 9. listopada s početkom u 19 sati u ugodnoj atmosferi opatijske Kavane Continental i, uz kavu, čaj ili kuhano vino, naučite sami nešto novo, ili pak podijelite s drugima svoje razmišljanje.