Autoritet liječnika – Izvještaj

Ove je srijede kavana Hotela Continental ugostija još jednu panel-diskusiju u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, a u organizaciji Udruge “Kulturni front”, Milenij hotela i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.
 .
.
DSC_1058

Prof. Goldman ugodno iznanađen zimskim suncem i opatijskim šetnicama

O pitanju uloge eksperata u procesima odlučivanja, te preciznije o pitanju autoriteta liječnika u pružanju zdravstvenih usluga, raspravljali su panelisti Alan H. Goldman, poznati filozof sa College of William and Mary (Williamsburg, SAD), autor brojnih knjiga tiskanih od strane najprestižnijih svjetskih izdavača (Oxford University Press, Cambridge University Press, Princeton University Press, Routledge…) i Snježana Prijić-Samaržija, filozofkinja i prorektorica Sveučilišta u Rijeci, čiji je fokus istraživanja upravo uloga eksperata u procesima odlučivanja. Naravno, važan doprinos raspravi dali su zainteresirani sudionici koji nisu željeli propustiti priliku da s drugima podijele svoje mišljenje ili panelistima postave pitanje ili kritiku.

 

IMAG0840 (Large)

Prof. Alan Goldman i Prof. Snježana Prijić-Samaržija

U raspravi koja je, pred gotovo 50 slušatelja, trajala puna dva sata, Goldman je osudio liječnički paternalizam te ustvrdio da pacijent uvijek (osim ako je neubrojiv) treba imati pravo da donese informiranu odluku o medicinskom tretmanu koji će se na njemu primjeniti. Naravno, naglasio je Goldman, to ne znači da ne trebamo slušati savjete liječnika ili im čak prepustiti da odlučuju, no pravo na donošenje odluke uvijek izvorno pripada pacijentu. Prijić-Samaržija je, s druge strane, istaknula važnost podijele znanstvenog i spoznajnog rada, te izrazila sumnju da u ideju da će pacijenti moći (često) donositi racionalne i informirane odluke budući da nisu stekli sofisticirano znanje koje kroz niz godina edukacije stiču liječnici. Ukoliko želimo da odluke koje se tiču našeg zdravlja budu što točnije i isplativije, istaknula je Prijić-Samaržija, trebamo se čvrsto oslanjati na autoritet liječnika kao eksperata.

Iduća se panel-diskusija očekuje sredinom siječnja, a biti će posvećena pitanju feminizma i prava žena u suvremenom svijetu. Riječ je o izrazito aktualnoj temi koja se, u većoj ili manjoj mjeri, tiče svih građana Hrvatske, a nešto će više o njoj reći očekivani panelisti; docentica Ankica Čakardić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i saborska zastupnica Karolina Leaković.

 

U brojnoj publici našao sve velik broj djelatnika sa Odsjeka za filozofiju

U brojnoj publici našao sve velik broj djelatnika sa Odsjeka za filozofiju

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s