Sigurnost vs. Privatnost – Najava

 

Datum: 29. listopad 2019. (utorak) u 20.00 satiaccenture-acquires-threat-intelligence

Lokacija: Kavana Continental, Opatija

Panelisti: Izv. prof. dr.sc.  Enes Kulenović i dr.sc. Matija Miloš

 

Zanimljivu i izuzetno aktualnu temu koju smo djelomično započeli ovo ljeto predavanjem Emanuele Ceve (Sveučilište u Paviji / Sveučilište u Genevi) o zviždanju i slučajevima Snowdena, Manning i Assangea nastavljamo obrađivati i ove jeseni, kada ćemo govoriti o ulozi i dosegu ovlasti obavještajnih i sigurnosnih agencija. Riječ je o vladinim organizacijama koje prikupljaju i analiziraju podatke za potrebe unutarnje i nacionalne sigurnosti, vojske i vanjske politike, što je praksa koja se primjenjuje već tisućama godinama. Međutim, nove tehnologije za prikupljanje i analizu podataka zadnjih desetljeća omogućuju istovremeni nadzor milijuna ljudi, a budući da niti jedna organizacija nije potpuno sigurna od curenja informacija ili mogućnosti njihove zloupotrebe, sve se češće postavljaju pitanja opravdanosti opsega ovlasti obavještajnih službi, pogotovo u relaciji prema vlastitim građanima.

Masovni nadzor građana tako je bio središte skandala u SAD-u, na koji je upozorio Edward Snowden, a u kojem su sudjelovale NSA, Five Eyes i druge agencije, a kroz čije su programe praćene stotine tisuća ljudi. S druge strane, u Kini se već neko vrijeme govori o drugačijem, naizgled transparentnijem sustavu masovnog nadzora koji neće pratiti samo potencijalno opasne pojedince, već sve građane, te im dodjeljivati ‘bodove povjerenja’, prema kojima će se kasnije određivati tko je pogodan za posao u javnoj upravi, tko treba ići na dodatne provjere u zračnim lukama i slično. Nedavni prijepor između Kine s jedne, te EU i SAD-a s druge strane, oko povezanosti kompanije Huawei s nekim državnim obavještajnim agencijama samo je još jedan primjer dosega nadzora nad građanima, često i od strane agencija drugih država. S druge strane, kroz aktivnosti sigurnosno-obavještajnih službi spriječen je veći broj terorističkih napada u Europi i SAD-u, a uočeni su i primjeri problematičnog ponašanja u vanjskoj politici, primjerice kod arbitražnog spora između Slovenije i Hrvatske.

Kako bi što bolje obradili ovu široku temu, u Opatiju ovog listopada dovodimo dva domaća stručnjaka koji će pitanje uloge i ovlasti obavještajnih službi sagledati iz politološke i pravne perspektive. Naš prvi panelist, dr.sc. Enes Kulenović, izvanredni je profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, autor brojnih znanstvenih članaka i tri knjige, te domaći stručnjak za područje povijesti političke teorije i suvremene teorije ljudskih prava. Kulenović je o ovoj temi već gostovao na više javnih debata i rasprava, a kroz više intervjua i popularizacijskih članaka govorio je i o drugim aktualnim političkim temama. Drugi panelist, dr.sc. Matija Miloš, poslijedoktorand je pri Katedri za ustavno pravo na Pravnom fakultet u Rijeci koji je diplomirao komparativno ustavno pravo na Central European University u Budimpešti, a doktorat stekao ove godine na Sveučilištu u Zagrebu. Miloš redovito surađuje sa organizacijama civilnog društva u domeni antidiskriminacijskog prava, te je dobitnik više nagrada za nastavnu izvrsnost i rad sa studentima.

iSpy-960x640

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Amadria Park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da se pridruže i sudjeluju u prvoj panel-diskusiji u ovoj akademskoj godini, kojom projekt Opatija Coffeehouse Debates započinje novu sezonu promicanja znanosti i kritičkog mišljenja u ugodnoj atmosferi Kavane Continental.