Klimatske promjene – Izvještaj

Klimatske promjene tema su koja već desetljećima budi pažnju kako ekonomskih i ekoloških stručnjaka i političara tako i šire javnosti. S ciljem upoznavanja građana Opatije i okolice sa postojećim teorijama o klimatskim promjenama, te s ciljem promicanja kulture tolerantnih rasprava i kritičkog promišljanja, kao tema šeste panel-diskusije u sklopu projekta ‘Opatija Coffeehouse Debates’ izabrano je upravo pitanje globalnog zatopljenja ili zahlađenja, te tehnologija koja mogu utjecati na buduće klimatske promjene.

Kava ili čaj... ponekad i dobro pivo

Kava ili čaj… ponekad i dobro pivo

Organizatori projekta, Udruga za razvoj kulture mladih ‘Kulturni front’ i Milenij hoteli, kao paneliste šeste panel-diskusije doveli su akademika Vladimira Paara, profesora sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čuvenog hrvatskog fizičara i popularizatora znanosti, poznatog po svojoj sumnji u globalno zatopljenje, te Ivu Orlića, profesora sa Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, znanstvenika sa dugogodišnjim iskustvom rada na prestižnim inozemnim institutima, te jednog od pokretača i ravnatelja Inovacijsko-tehnološkog parka Sveučilišta u Rijeci. Uz njih, o klimatskim promjenama raspravljalo je oko 60 posjetitelja koji su svojim pitanjima usmjeravali raspravu i panelistima postavljali nova pitanja i izazove. Zbog toga ne treba čuditi da je cijeli događaj trajao preko dva i pol sata, te da su mnogi ostali raspravljati i razgovarati s panelistima i dugo nakon kraja ‘službenog’ dijela diskusije.

Prof. Ivo Orlić

Prof. Ivo Orlić

Profesor Ivo Orlić istaknuo je kako napretkom razvoja proizvodnje i povećanjem broja stanovnika jača utjecaj koji čovjek ima na prirodu oko sebe. Upozorivši da od industrijske revolucije (a pogotovo zadnjih 70-ak godina) količine stakleničkih plinova znatno rastu, a njima odgovara i globalni porast temperature, istaknuo je kako je slična korelacija postojala i u prošlosti, te da je svako veće povećanje stakleničkih plinova u prošlosti uzrokovalo i globalni porast temperature. Istaknuo je kako se ljudi trebaju okrenuti prema obnovljivim izvorima energije, iako je naglasio kako i oni imaju svoje nedostatke (poput činjenice da nisu stalni već ovise o drugim faktorima; primjerice, solarna energija se ne proizvodi kada je oblačno ili kad padne noć; energija vjetra se ne može iskorititi kada vjetra nema).

Akademik Vladimir Paar

Akademik Vladimir Paar

Akademik Vladimiar Paar upozorio je kako se na klimatske promjene često promatraju samo i kontekstu zemljine atmosfere, dok se zaboravlja na utjecaj koji dolazi iz svemira, od strane gravitacijskog polja drugih planeta ili kozmičkih zraka. Doveo je u pitanje teoriju prema kojoj su staklenički plinovi glavni uzrok globalnog zatopljenja (iako nije opovrgnuo da imaju efekt očuvanja topline koja na Zemlju dolazi sa Sunca), te ustvrdio kako je korelacija između porasta globalne temperatura i porasta količina stakleničkih plinova u atmosferi pitanje uzročnosti, ali na drugačiji način no što se to najčešće misli. Prema akademiku Paaru, temperature ne rastu zbog povećanja količine stakleničkih plinova, već nasuprot, količina stakleničkih plinova raste zbog povećanja temperature (jer se povećanjem temperature otapaju tundre na sjeveru i oslobađaju se velike količine metana, stakleničkog plina koji ima još jače djelovanje od ugljičnog dioksida.

Zanimljiva rasprava, poduprta rezultatima znanstvenih istraživanja, nastavila se do zatvaranja kavane Hotela Continental, ali i dulje, na facebook stranicama projekta Opatija Coffeehouse Debates. Organizatori, naravno, nisu zaboravili spomenuti kako se sljedeća panel-diskusija priprema za travalj, kada će se najvjerojatnije raspravljati o utjecaju gospodarske krize i mjerama štednje. Također su sve okupljene pozvali da se pridruže čitalačkoj grupi posvećenog knjizi “Kapital u 21. stoljeću” francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, koja se u organizaciji Udruge “Kulturni front” održava u prostorijama Mjesnog odbora Tošina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s