Iva Magaš i Sara Sušanj

Kritičko mišljenje

Screenshot 2019-02-18 at 21.21.25

Predavači: Iva Magaš  i Sara Sušanj(Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci)

Datum: 26. veljače 2019. (utorak) s početkom u 18 sati

Lokacija: Udruga “Kulturni front” (M. Tita 42, Opatija)

Projekt Opatija Coffeehouse Debates, koji se već pet godina provodi u Opatiji i aktivno doprinosi popularizaciji znanosti kroz različite aktivnosti koje uključuju predavanja, panel-diskusije i čitalačke grupe, nastavlja se i ove godine. Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci novu godinu započinju predavanjem mladih znanstvenica iz Opatije i okolice, a riječ je o Ivi Magaš i Sari Sušanj koje će govoriti o kritičkom mišljenju i njegovoj važnosti za obrazovni sustav Hrvatske.

Iva Magaš je doktorandica studija filozofije na Sveučilištu u Rijeci, a radila je kao nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi “Rikard Katalinić Jeretov” te etike, filozofije i logike u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Izrađuje doktorsku disertaciju vezanu uz kritičko mišljenje, a posebice vezano uz njegovu primjenu u obrazovanju. Sara Sušanj je studentica završne godine diplomskog studija filozofije i pedagogije na Sveučilištu u Rijeci, a bavi se prvenstveno implementacijom kritičkog mišljenja u obrazovne sustave te istražuje kako se razvijaju kompetencije za kritičko razmišljanje. Volontira u Društvu “Naša djeca” Opatija i u Udruzi Delta, a posvećena je i radu Savjeta mladih Grada Opatije. Predavačice već godinama surađuju na projektima promicanja kritičkog mišljenja pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, te na istom poduhvatu rade i kroz svoj angažman u osnovnim i srednjim školama, te u organizacijama civilnog društva.

photo_2914_landscape_650x433

Zašto kritičko mišljenje? Zašto je ono toliko važno? Kritičko mišljenje nam pomaže da sigurnije dođemo do cilja svakog mišljenja ili odlučivanja, a to je istinito vjerovanje i ispravna odluka. Međutim, što je zapravo kritičko mišljenje? Toliko se često priča o njemu da ta sintagma postaje samorazumljiva iako često ne znamo što ono zapravo jest. Je li svako mišljenje kritičko? Koje su vrline ili vještine potrebne da bi mogli prakticirati kritičko mišljenje? Možemo li te vrline i vještine razvijati kod drugih, i kako ih razvijati kod djece i mladih? Ovo su samo neka od pitanja na koja će nam odgovore dati Iva Magaš i Sara Sušanj, mlade znanstvenice s kojima započinjemo 2019. godinu.

Predavanje s diskusijom održat će se u utorak, 26. veljače 2019. s početkom u 18 sati u prostorijama Udruge “Kulturni front” (Ulica Maršala Tita 42, Opatija). Organizatori pozivaju sve zainteresirane da poslušaju zanimljivo predvanje, pridruže se diskusiji uz čaj, kavu i kekse, te u ugodnoj atmosferi provedu kasno zimsko popodne.