Islamska država – Izvještaj

Prošli je tjedan održana 9. po redu (a prva u ovoj akademskoj godini) panel-diskusija u sklopu projekta ‘Opatija Coffeehouse Debates’ posvećena Islamskoj državi i geopolitičkoj situaciji na Bliskom istoku. Zbog velikog interesa javnosti panel-diskusija je prebačena iz kavane Continental u dvoranu Kulturnog doma Zora, gdje je preko 60 zainteresiranih posjetitelja budno pratilo detaljna izlaganja panelista, ali i raspravu koja je ubrzo uslijedila i trajala preko dva sata.

12111934_653274198109064_2553540454082153185_n

Panelisti Vedran Obućina i Rajko Samueli-Kačić

Prvi je panelist, politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina, objasnio kako je došlo do krize na Bliskom istoku, te detaljno opisao odnose između relevantnih regionalnih (Irana, Turske i Saudijske Arabije) i globalnih (SAD-a i Rusije) sila. Rajko Samueli-Kačić, vojni stručnjak i bivši predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Rijeke, osvrnuo se na tehnologiju i vojne taktike koje koriste borci Islamske države, ustvrdivši kako je riječ o loše organiziranoj i opremljenoj ‘naoružanoj skupini’ (koja se čak ni ne može nazivati vojskom), te ocijenio kako je glavni razlog njezinog višegodišnjeg terora nepostojanje političke volje da se problem riješi, odnosno činjenica da trenutno (nestabilno) stanje odgovara brojnim regionalnim i globalnim silama uključenima u sukobe na Bliskom istoku. Kroz pitanja brojnih posjetitelja razjasnila se i kineska vojna prisutnost u regiji, analizirale su se ruske vojne taktike, kao i moguć utjecaj migracija na europsko društvo.

Rasprava o ruskom uključivanju u rat u Siriji

Rasprava o ruskom uključivanju u rat u Siriji

Oba su se panelista složila da ne postoji velika opasnost od imigranata (štoviše, statistike pokazuju da su novopristigli imigranti rijetko skloni terorističkom djelovanju, te da terorističke akcije češće poduzimaju već dijelom asimilirani imigranti treće ili četvrte generacije) budući da je njihov broj isuviše mali, no očekuju da je ovo samo prvi u nizu imigracijskih valova u Europu (kasniji bi mogli dolaziti iz Indije, koja ekonomski i populacijski ubrzano raste).Čitava je panel-diskusija snimljena, te ju je moguće pogledati na YouTubeu:

  1. Izlaganja panelista
  1. Rasprava i pitanja sudionika

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front” najavili su i sljedeću panel-diskusiju koja će se u studenom održati u Kavani Continental, a biti će posvećena pitanju cijepljenja (vakcinacije) i njegovim (stvarnim ili nestvarnim) nuspojavama i posljedicama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s