Koronavirus i epidemije u 21. stoljeću – Najava

227px-3D_medical_animation_corona_virusDatum: 6. veljače 2020. (četvrtak) u 20.00 sati

Lokacija: Kavana Continental, Opatija

Panelisti: prof. dr.sc. Ivica Pavić i mr.sc. Dobrica Rončević

 

Epidemija koronavirusa koja je pred nekoliko tjedana buknula u kineskom gradu Wuhanu, a u zadnjih nekoliko dana se proširila i na druge dijelove svijeta (srećom, za sada samo kroz pojedinačne slučajeve) izazvala je veliki interes javnosti, a nacionalni mediji (elektronički i tiskani) kontinuirano informiraju na novom razvoju događaja. Zabrinutost zbog samog virusa, koji se lako i brzo prenosi, a ima zabrinjavajuću razinu smrtnosti (oko 4%) opravdano ne jenjava, te nas navodi na pitanje kako smo kao društvo spremni reagirati u ovakvim situacijama. U 21. stoljeću, kada je svijet povezaniji nego ikad prije, spriječiti širenje zaraznih bolesti često je jednako važno, a možda i važnije, od pronalaženja samog lijeka (što može biti dugotrajan proces). Koliku prijetnju koronavirus predstavlja Hrvatskoj kao maloj turističkoj zemlji, jesu li naše službe spremne reagirati (i kako?) u slučaju otkrivanja zaraženih u Hrvatskoj, te koje su moguće posljedice koje nas očekuju ako se virus značajnije proširi i probije karantenu u Wuhanu, samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti gosti prve ovogodišnje panel-diskusije. Uz to, dotaknuti će se i drugih poznatih (iako trenutno manje aktualnih) epidemija koje su se javljale u 21. stoljeću, od zloglasnog SARS-a ili ebole do često podcjenjivane gripe, te anticipirati kakva nas daljnja borba protiv sve prilagodljivijih mikroba očekuje.

b90ba118c0d34d169ed49cfbb40b2d31_18

U panel-diskusiji će sudjelovati vodeći domaći stručnjaci u ovom području, a organizatorima je izrazito drago što su gosti ujedno i praktičari i voditelji relevantnih medicinskih odjeljenja. Prvi će panelist biti dr.sc. Ivica Pavić, redoviti profesor u trajnom zvanju, voditelj Katedre za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu u Rijeci i Voditelj Odjela za infektivne bolesti u Klinici za infektivne bolesti KBC Rijeka. Pavić je nositelj više kolegija iz područja zaraznih bolesti, uključujući i nama jako relevantan kolegij „Infekcije u respiratornom sustavu“ na poslijediplomskom specijalističkom studiju pulmologije, autor preko 30 znanstvenih radova, voditelj više istraživačkih projekata i aktivni popularizator znanosti. Drugi panelist je mr.sc. Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ i predavač na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Rončević se često pojavljuje u medijima i često sudjeluje u tribinama i drugim događanjima kojima se pažnja skreće na društveno važne epidemiološke teme.

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane na izrazito relevantnu panel-diskusiju kroz koju će se proći brojne aktualne teme.