Feminizam – Izvještaj

Prošlog je utorka kavana Hotela Continental ugostila još jednu panel-diskusiju u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, a u organizaciji Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front“, Milenij hotela i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Panelistice Karolina Leaković i Ankica Čakardić

Panelistice Karolina Leaković i Ankica Čakardić

Tema panel-diskusije bila je uloga i budućnost feminizma u suvremenom svijetu, a u raspravi su, uz gotovo sedamdeset sudionika, sudjelovale i panelistice Ankica Čakardić, docentica sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te saborska zastupnica Karolina Leaković. Kroz dva sata druženja panelistice su izložile stav kako se feminizam može razvijati samo u egalitarnim društvima, te upozorile na problem neplaćenog kućanskog rada o kojem se gotovo uopće ne govori, iako bi njegova vrijednost (kada bi bio plaćen) iznosila  četvrtinu državnog BDP-a. Očekivano, zanimljiva se rasprava povela oko različitih modela riješavanja problema neplaćenog kućnog rada; od njegove jednake distribucije među partnerima do uvođenja naknada za obavljanje kućanskog rada (od strane države, poslodavca…). Složile su se oko stava kako je problem neplaćanog rada najbolje riješavati tako da država pruža kvalitetne i obuhvatne socijalne usluge (besplatni vrtići, briga o starima i nemoćnima), tako smanjujući obujam neplaćenog kućanskog rada.

 

Redoviti posjetitelji

Redoviti posjetitelji

Bitno je naglasiti i kako su panelistice, neposredno prije održavanja panel-diskusije u Opatiji, sudjelovale na edukaciji organiziranoj na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Na ovoj su edukaciji, podržanoj od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, prisustvovali zainteresirani studenti i djelatnici Odsjeka za filozofiju, a bitno je naglasiti i da je među sudionicima bilo i studenata sa drugih sveučilišta. U sklopu edukacije docentica Ankica Čakadrić održala je predavanje “Uvod u marksistički feminizam”, dok je saborska zastupnica Karolina Leaković održala predavanje pod nazivom “Položaj žena u vrijeme krize kapitalizma”. Najzainteresiraniji su sudionici imali priliku nastaviti zanimljive rasprave i dan kasnije, kad se u River Pubu u Rijeci održalo neformalno druženje i rasprava o suvremenom feminizmu i srodnim temama. Program edukacije moguće je vidjeti ovdje .

Nakon rasprave o feminizmu u suvremenom svijetu, u kavani Continental nas očekuju nove zanimljive teme, poput klimatskih promjena i modernih pokreta u psihijatriji i psihoterapiji.

Ugodna atmosfera u kavani Continental

Ugodna atmosfera u kavani Continental

 

Leave a comment