Umjetna inteligencija – Najava

Robot with wooden puzzle

Datum: 28. studeni 2017. (utorak) u 19.00 sati

Lokacija: Kavana Continental, Opatija

Panelisti: Doc. dr.sc. Dražen Brščić i Tomislav Miletić

Ovogodišnji ciklus panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates završavamo raspravom o umjetnoj inteligenciji, temi čija aktualnost i relevantnost, u jeku sve bržeg tehnološkog razvoja, neprestano raste.

Umjetna inteligencija tema je koja već desetljećima zaokuplja misli brojnih književnika i vizionara, a s napretkom tehnologije i znanosti ona izlazi iz područja znanstvene fantastike i postaje stvar (veoma skore) svakodnevnice. Od pametnih telefona i raznih servisa na Internetu do specijaliziranih programa u specifičnim granama industrije, umjetna inteligencija već postoji oko nas, te njezin ubrzani razvoj sve teže mogu pratiti i stručnjaci koji se njome bave. Dok neki, poput direktora Tesle Elona Muska i poznatog teorijskog fizičara Stephena Hawkinga, upozoravaju na velike opasnosti koje donosi daljnji razvoj umjetne inteligencije, nešto više optimizma u raspravu unosi Bill Gates koji, suprotno svom ranijem skepticizmu, ipak vjeruje kako će razvoj umjetne inteligencije dovesti do više dobrih nego loših posljedica. Svi se navedeni stručnjaci, međutim, slažu da je riječ o potencijalno opasnim tehnologijama čiji razvoj mora teći u izrazito kontroliranim uvjetima, a zabrinutost izražavaju i vezano uz primjenu ovih tehnologija i implikacija koje će one imati na naše društveno-ekonomsko okruženje. Primjena umjetne inteligencije bitno će promjeniti industrijske proizvodne procese, ali i javne servise (odgoj i obrazovanje, zdravstveni sustav, javni prijevoz), kao i uzrokovati velike promjene u potražnji na tržištu radne snage. Uzevši u obzir da je nedavno prvi robot dobio građanska prava (android Sophie u Saudijskoj Arabiji), pitanje razvoja umjetne inteligencije svakako povlači i brojne političke i moralne dileme. Riječ je o izrazito složenoj temi koja će sljedećih godina postajati sve aktualnija.

Screen Shot 2017-11-22 at 14.34.14

Sophie na konferenciji u Saudijskoj Arabiji

Kako bi što kvalitetnije obradili ovu temu, ne zanemarujući ni tehničko-znanstveni (što je uopće umjetna inteligencija i kako funkcionira) ni društveno-filozofski pristup (koje su potencijalne primjene, a koji rizici koje donosi) u Opatiju dovodimo nove stručnjake. Naš prvi panelist, dr.sc. Dražen Brščić, docent na Tehničkom fakultetu u Rijeci, doktorirao je na ovu temu na University of Tokyo, a više je godina radio kao istraživač na prestižnim tehničkim sveučilištima i institutima poput Technische Universität München i Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR), Kyoto. Bavi se mobilnom robotikom, uz poseban naglasak na interakciju između robota i ljudi i razvoj umjetne inteligencije, a u sklopu panel-diskusije reći će nam nešto više o tome što uopće jest umjetna inteligencija, kako roboti uče i previđaju, te koje su (kratkoročne i dugoročne) primjene ovih tehnologija u industriji, ali i u svakodnevnom životu. Drugi panelist, Tomislav Miletić, doktorand na Odsjeku za filozofiju pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a istraživao je teme vezane uz proširenje ljudskih kognitivnih sposobnosti umjetnim alatima i tehnologijama (‘extended mind’) na Pontifical Gregorian University u Rimu. Bavi se implikacijama razvoja umjetne inteligencije, pogotovo u domeni odgoja i obrazovanja, odnosno moralnog učenja (kako umjetna inteligencija može učiti o moralu, ali i kako nas umjetna inteligencija može podučavati i pomagati nam kod moralnog odlučivanja).

Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, Milenij hotela i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u zadnjoj ovogodišnjoj panel-diskusiji, te uz kavu, čaj ili kuhano vino, u ugodnoj i intelektualno stimulativnoj atmosferi provedu ranu jesenju večer.

Foto: Profimedia