Leif Wenar – Izvještaj

Prošlog četvrtka kavana Hotela Continentala bila je poprište još jednog značajnog događanja u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates – predavanja profesora Leifa Wenara, pod nazivom “Blood Oil: Tyrants, Violence and the Rules that Run the World”.

1

Prof. Leif Wenar

Wenar je profesor političke filozofije i filozofije prava na King’s College London, a uz izrazito uspješnu akademsku karijeru redovito radi na popularizaciji znanosti, te piše kolumne i surađuje kroz izvještaje i intervjue s brojnim poznatim novinama (New York Times, Financial Times, The Guardian, Wall Street Journal, Foreign Affairs) i TV kućama (CNN, BBC i RT). U Rijeci i Opatiji je boravio tjedan dana, te je sudjelovao u ljetnoj školi “Jednakost i građanstvo” koja se održavala na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Wenarovo je predavanje treće događanje ovog tipa u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates: uz 16 panel-diskusija do sada su bila održana i dva predavanja uglednih inozemnih stručnjaka – Alana Thomasa sa Sveučilišta u Tilburgu i Fabienne Peter sa Sveučilišta u Warwicku.

16

Pred sedamdesetak zainteresiranih slušatelja, Wenar je govorio o “naftnoj kletvi” – regularnosti prema kojoj su u državama izvoznicima nafte (s izuzetkom Norveške) gotovo uvijek na vlasti neliberalni i autokratski režimi, i to u značajno većoj mjeri od njihovih susjeda koji nafte nemaju. Čitav problem, smatra Wenar, potiječe od ekonomskih zakona još iz 17. stoljeća, kada je utvrđeno da “ona država koja ima moć da kontrolira neki prirodno resurs, ima i pravo da ga prodaje na svjetskom tržištu”. Pravilo da se ne pita kako se do nafte došlo i jesu li koristi od njene eksploatacije raspodijeljene pravedno među građanima neke zemlje dovelo je i dovodi do održavanja autokratskih režima koji se financiraju i održavaju na vlasti preko trgovine naftom. Wenar smatra kako dosadašnje mjere Zapada protiv ovih režima i država nisu bile učinkovite: umjetna prijateljstva, sankcije i ratne operacije nisu dale adekvatne i trajne rezultate. Umjesto toga smatra da Zapadne zemlje trebaju bojkotirati autokratske režime prestankom kupovanja njihove nafte – naime, životni standard se u tim zemljama nije poboljšao već desetljećima i još uvijek je na razini 1980-e godine, iako same zemlje zarađuju golema sredstva od prodaje nafte. Prestankom kupovanja autokratske nafte gospodarstvo Zapada ne bi bilo ugroženo budući da liberalne zemlje raspolažu s dovoljim količinama nafte za zadovoljenje svojih potreba.

11

Uvodna pitanja diskusanata

Nakon izlaganja uslijedili su komentari dvoje diskusanata, Sibe Harb sa Sveučilišta u Leuvenu (Belgija) i Nebojše Zeliča sa Sveučilišta u Rijeci, među kojima se našao niz kvalitetnih i zanimljivih observacija, uključujući i mogućnost da Zapad ima obvezu primanja imigranata sa Bliskog istoka budući da su zapadne zemlje, kupujući naftu i tako financirajući autokratske režime na istoku, dijelom odgovorne za teškoće zbog kojih su imigranti morali napustiti svoje domove. Nakon komentara i pitanja diskusanata uslijedila je generalna rasprava, u kojoj su, uz brojne Opatijce i posjetitelje iz Rijeke i okolice, sudjelovali i polaznici ljetne škole “Jednakost i građanstvo” koji dolaze iz različitih europskih gradova.

 

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Milenij hotela Opatija najavili su stanku do jeseni, kada se u sklopu projekta planira organizacija novih panel-diskusija, te zahvalili Gradu Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji koji financijski podržavaju provedbu projekta.

Cijelo je predavanje, zajedno s raspravom, snimljeno i moguće ga je pogledati u nastavku teksta: