Fabienne Peter – izvještaj

Tko bi trebao donositi važne političke odluke koje se tiču svih građana, a o njihovoj kvaliteti bitno ovisi i kvaliteta života svih građana? S jedne strane, pod snažnim smo dojmom da su upravo građani ti koji bi trebali odlučivati i donositi odluke koje se tiču njih samih. S druge strane, politička su pitanja često toliko kompleksna i specijalizirana da nije realno očekivati kako će građani posjedovati adekvatno znanje i vještine da na njih ponude ispravne odgovore. Tko bi onda trebao sudjelovati u odlučivanju i donošenju važnih političkih odluka: građani ili stručnjaci?

 
img_0452Kako bi se približili odgovoru na ovo teško pitanje, u Kavanu Continental doveli smo Fabienne Peter, redovitu profesoricu filozofije sa Sveučilišta u Warwicku (Ujedinjeno Kraljevstvo), koja je u kraćem predavanju, ali i kroz dugu i konstruktivnu raspravu u kojoj je sudjelovalo pedesetak zainteresiranih sudionika, prikazala glavne smjerove u riješavanju ovog pitanja, kao i pojasnila svoje stajalište. Fabienne Peter je autorica knjige “Democratic Legitimacy” izdane 2011. godine od prestižne izdavačke kuće Routledge, kao i urednica časopisa “Economy and Philosophy”, te se već nekoliko desetljeća bavi kolektivnim procesima odlučivanja i načinima kako rezultati tih procesa (tj. konkretne političke odluke) dobivaju svoj autoritet i legitimnost.

13412199_959087194208430_1632339423679955126_oPrikazavši glavne smjerove u raspravi, Fabienne Peter je zaključila kako ne postoji jedinstveni odgovor na ranije postavljeno pitanje – istaknula je kako je opravdano da stručnjaci donose političke odluke, međutim u velikom broju političkih odluka nije jasno tko su uopće stručnjaci. Naime, relevantno znanje je često toliko raspršeno unutar političke zajednice da nije moguće odrediti tko su eksperti, ili pak eksperata uopće nema. Brojna vrijednosna pitanja ulaze u ovu kategoriju, što pruža dobru osnovu za opravdanje demokratskog odlučivanja i uključivanje građana u procese odlučivanja o brojnim političkim temama. Nakon izlaganja uslijedila je zanimljiva rasprava, koju su uvodnim komentarima otvorili diskusanti sa Sveučilišta u Rijeci, profesori Snježana Prijić – Samaržija i Elvio Baccarini, a u kojoj je sudjelovao i David Estlund (Brown University), jedan od najutjecajnijih filozofa današnjice.

U nastavu se nalazi snimka izlaganja Fabienne Peter, kao i snimka izrazito kvalitetne i inspirativne rasprave:

– Predavanje Fabienne Peter i rasprava

 

Uz snimku, zainteresirani mogu pročitati i tekst kojeg je Fabienne Peter objavila na blogu London School of Economics (u nastavku). Organizatori su najavili ljetnu stanku koja će trajati do listopada, kada nas očekuje rasprava o nacionalizmu i porastu radikalne desnice u Europi.

http://blogs.lse.ac.uk/theforum/democracyexperts/