Cijepljenje – Izvještaj

.

Kavana Hotela Continental i ove je srijede postala poprište žustrih i zanimljivih, ali istovremeno kulturnih i prijateljskih rasprava između brojnih zainteresiranih građana i stručnih panelista. Ove je srijede, naime, održana deseta po redu panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, kojeg organiziraju Udruga za razvoj kulture mladih “Kulturni front” i Milenij hoteli, uz potporu riječkog Odsjeka za filozofiju.

DSC_1869

Izlaganje docenta Bakašuna

Deseta panel-diskusija bila je posvećena cijepljenju (vakcinaciji) i pravima djece i roditelja, temi koja zadnjih nekoliko godina sve više puni medijski prostor i intrigira brojne građane, s posebice trudnice i roditelje male djece. Kako bi sudionicima u raspravi omogućili pristup što kvalitetnijim i točnijim informacijama, organizatori su kao paneliste pozvali dr.sc. Vjekoslava Bakašuna, docenta sa Medicinskog fakulteta u Rijeci, te autora brojnih znanstvenih publikacija, među kojima se ističe “Epidemiologija”, udžbenik za studente medicine i srodnih studija, dok je druga panelistica bila mr.sc. Đana Pahor, voditeljica Zavoda za javnog zdravstvo – ispostava Opatija i dopredsjednica Hrvatskog epidemiološkog društva.

DSC_1872

Rasprava o kalendaru cijepljenja u Hrvatskoj

Bakašun je u pola sata ukratko izložio povijest nastanka i upotrebe cijepiva, te prikazao neke od najzanimljivijih slučajeva s kojima se susreo u svojoj četrdesetgodišnjoj praksi kao liječnik – epidemiolog. Nakon njegova izlaganja, te nakon nekoliko multimedijalnih priloga koje su pripremili organizatori, uslijedila je rasprava u kojoj je, uz paneliste, sudjelovalo preko pedeset zainteresiranih sudionika i slušatelja. Sukladno predviđenjima, pokazalo se da je publika izrazito podijeljenih stavova i mišljanja o ovoj temi, tako da nije nedostajalo pitanja i komentara i od onih koji se zalažu, i od onih koji se protive obavezi cijepljenja. Energična je, ali kulturna i moderirana rasprava, trajala značajno dulje nego što su organizatori predvidjeli, tako da je cijelo događanja završilo tek nakon dva i pol sata.

Zaključak do kojeg su panelisti došli jest da prednosti cijepljenja, iako u rijetkim slučajevima može imati negativne nuspojave, generalno značajno nadjačavaju njegove nedostatke. Iako su mogućnosti ozbiljnih komplikacija nakon primanja cijepiva izrazito male, naglasili su da se o svakom individualnom slučaju ipak mora prvenstveno savjetovati s vlastitim liječnikom ili pedijatrom.

DSC_1867

Prostor u Kavani Continental bio je napunjen do zadnjeg mjesta

Cijela je panel-diskusija snimljena te će ubrzo (nakon obrade zvuka) biti dostupna na Youtube-u. Zahvalivši svima koji svojim dolaskom i sudjelovanjem u raspravama podržavaju projekt, organizatori su najavili kako neće održati panel-diskusiju u prosincu, no zato nas početkom 2016. godine očekuje nastavak projekta s još nekoliko panel-diskusija, među kojima će se obraditi teme poput budućnosti eura i euro-zone, te bušenja i eksploatacije Jadranskog mora.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s