Gdje je nestao Rock’n’Roll? – Najava

2891003Datum: 2. svibanj 2017. (utorak) u 19.00 sati

Lokacija: Kavana Continental, Opatija

Panelisti: Velid Đekić i Ivan Šarar

Nakon mnoštva znanstvenih, ekonomskih i političkih tema obrađenih u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, niz panel-diskusija se nastavlja usmjerenjem prema društveno-kulturnim i glazbenim temama. Tako će u utorak, 2. svibnja s početkom u 19 sati u Kavani Continental biti održana 16. po redu panel-diskusija pod nazivom “Gdje je nestao Rock’n’Roll?”.

Razvoj i opadanje rock glazbe u Rijeci, koja je dugo godina nosila titulu “rock prijestolnice Jugoslavije”, kao i razvoj društvenih i kulturnih zajednica (subkultura) vezanih uz ovaj stil glazbe, svakako predstavlja zanimljivu temu za razgovor. Međutim, još je zanimljivije vidjeti čini li rock glazba još uvijek kulturni identitet Rijeke (i ako da, koliko?), kako je i uslijed čega (društveni, ekonomski, politički uzroci) došlo do opadanja popularnosti rock glazbe i za nju vezanih subkultura, bilo u Rijeci, Hrvatskoj ili svijetu. Što danas slušaju mladi i kojim subkulturama pripadaju (ali i koliko je taj termin uopće prikladan za 21. stoljeće), kako je do toga došlo i kako će to utjecati na buduće društvo?

Parafi u Kristalnoj dvorani 21.12.1979. - snimio Nikola Petković

Parafi u Opatiji (1979)

Organizatori iz Udruge “Kulturni front” i Milenij hotela izrazito su zadovoljni što će na sljedećoj panel-diskusiji sudjelovati panelisti koji nisu samo izrazito stručni u ovom području, već su i sami dijelom oblikovali (i još uvijek oblikuju) glazbeni i kulturnu scenu Rijeke i okolice. Prvi će panelist tako biti Velid Đekić, publicist, novinar i autor, profesor hrvatskog jezika i književnosti koji se godinama bavi istraživanjem riječke industrijske baštine i rock scene u drugoj polovici prošlog stoljeća, o čemu je i napisao nekoliko knjiga (“RED! RIVER! ROCK! – riječka rock scena 60-ih” i “91. DECIBEL – vodič rock’n’roll Rijekom”) i velik niz kolumni i prikaza u raznim tiskanim i elektroničkim medijima. Đekić se, naravno, ne bavi samo poviješću glazbe, nego i društvenih skupina i subkultura koje su se uz nju razvijale. Uz njega, o ovoj će temi zainteresiranima nešto više reći Ivan Šarar, bivši član kultnog riječkog benda Let 3, jedan od utemeljitelja Kluba ljubitelja buke i organizatora glazbenog festivala Hartera, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i jedan od voditelja projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Šararov je doprinos značajan budući da se ovom temom bavio kao glazbenik, kao aktivist civilnog društva, ali i kao donositelj odluka i kreator riječke kulturne politike.

Zanimljivo je da je, pred skoro 40 godina, riječki sastav Termiti (u društvu još nekoliko bendova) održao koncert u Kristalnoj dvorani, tako da već samo mjesto održavanja panel-diskusije zasigurno pobuđuje zanimljive usporedbe i teme za raspravu o današnjem statusu rock glazbe i njoj vezanih subkultura. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se 2. svibnja pridruže novoj panel-diskusiji, poslušaju zanimljiva izlaganja panelista ali i da kroz raspravu s drugima podijele svoje stavove i razmišljanja.

(Foto: Nikola Petković, 1979)